Niemand kan er dezer dagen nog buiten: adverteren op sociale media. Wie advertenties plaatst op sociale netwerken zoals Facebook, Instragram, Twitter of zelfs YouTube bereikt daarmee een gigantisch grote doelgroep. Bovendien bieden sociale media bijzonder interessante kansen om doelgroepgericht te werk te gaan (segmenteren) en uw advertenties aan te passen aan relevante parameters zoals geslacht, leeftijd, interesses, enz. Kortom, adverteren op maat.
Waarom adverteren op sociale media?
- Een enorm reservoir aan gebruikers
- Verspreidingsmogelijkheden: ‘geshared’ worden, ‘viraal’ gaan,..
- Gebruikers kunnen reageren, commentaar geven, discussiëren, ‘liken’. Hierdoor verwerft u een schat aan informatie over hoe mensen over het product/dienst denken.
- Mogelijkheden tot interactie: sociale media geven u de kans om op een laagdrempelige manier rechtstreeks in dialoog te treden met uw doelgroep.
Hieronder bespreken we enkele veelgebruikte sociale media.
De microblog Twitter is een veelgebruikt sociaal netwerk waarop heel wat verkeer plaatsvindt. Het netwerk biedt veel interessante kansen om snel te anticiperen op de relevante onderwerpen, actualiteit, trending topics,.. Indien u er verstandig mee omspringt, kunt u dankzij ‘retweets’ en hashtags snel uw boodschap (laten!) verspreiden. Via de Promoted Tweets kunt u snel en doelgroepgericht communiceren met uw doelgroep. Omdat de Promoted Tweets bovenin de twitterstroom verschijnen, missen ze hun effect niet. Via de Promoted Trends kunt u trending topics aanbrengen en via Promoted Accounts kunt u Twitteraars naar uw gewenste account lokken. Meer over Twittermarketing kunt u lezen op onze aparte blogpagina over het onderwerp. (link)
Met zijn 1,7 miljard gebruikers is Facebook het grootste sociale netwerk ter wereld. Dit enorme reservoir kunt u niet zomaar links laten liggen. De grote troef qua adverteren is dat Facebook persoonlijke en demografische gegevens kan koppelen waardoor u heel gericht kunt adverteren. Zo kunt u bijvoorbeeld doelgroepgericht adverteren op mensen die in de buurt wonen van het event dat u wilt promoten. Via de zogenaamde Fanpages (fanpagina’s) kunt u een legertje fans verzamelen en aan uw bedrijf binden. Die fans zullen, als u het goed aanpakt, de berichten op uw pagina gretig delen en becommentariëren. Hierdoor vergroot de merkbekendheid van uw product, bedrijf of dienst en verwerft u een beter inzicht in de verzuchtingen van huidige en potentiële klanten.
Een interessante mogelijkheid om doelgroepgericht te adverteren via LinkedIn, zijn de Linkedin ads. Dit zijn ads (tekst, foto’s, video’s,) die aan de rechterkant van LinkedIn verschijnen bij het gekozen publiek. Een andere doeltreffende advertentiestrategie is om gebruik te maken van Sponsored Updates. Daarmee kunnen adverteerders hun company updates meer visibiliteit geven. Deze updates komen gewoon tussen de normale updates te staan, in de home feed van de gewenste doelgroep. Dat kunnen ook mensen zijn die uw bedrijf niet volgen op Linkedin en die je updates dus normaal gezien niet te zien krijgen.
YouTube
Adverteren via YouTube is eenvoudiger dan u zou denken. Als u banners op en naast YouTube wil plaatsen heeft u daar niet eens per se een eigen YouTube-kanaal voor nodig. Een AdWords account volstaat al. Verder zijn er mogelijkheden via Trueview. Daarmee kunt u video’s maken via AdWords for video. In Display ads (advertentie bovenop of naast een YouTube-video), In Search ads (advertentie bovenaan of naast de zoekresultaten) en In Stream ads (video’s advertenties die men kan skippen na 5 seconden). Ook qua ‘bannering’ biedt YouTube enkele interessante opties. U kunt hierbij kiezen voor de In Video Overlay, een statische (of desgewenst dynamische) banner boven die video’s. Als extraatje kunt u eventueel een bijkomende companion banner generen die aan de rechterkant van de video verschijnt.