De buitenfotograaf die op pad gaat om foto’s te nemen in de natuur kan maar beter goed voorbereid aan zijn opdracht beginnen. Niets is immers vervelender dan tijdens een rondje natuurfotografie te constateren dat er iets niet in orde is met de camera, de attributen, instellingen, geheugenkaart… De meeste problemen vallen te vermijden met een goeie voorbereiding. Daarom deze korte ‘checklist’.
Batterijen. Zijn de batterijen van de camera volledig opgeladen? Neem desnoods een paar reservebatterijen mee. In de natuur kunt u immers geen stopcontact vinden om batterijen op te laden. Vaak bent u ook langer op pad dan gedacht of neemt u meer foto’s dan u vooraf had ingecalculeerd.
Lenzen. Heeft u de juiste lenzen mee? Zorg er ook voor dat de lenzen stofvrij en voldoende schoongemaakt zijn. Vochtige doekjes, lenzenvloeistof en een blaasbalg zijn geen overbodige luxe. Stof en andere vuiligheid ligt overal op de loer wanneer u buiten bent. Check zeker ook de filters, want die trekken extra veel stof aan.
Geheugenkaarten. De meeste fotografen hebben het al eens een keer meegemaakt: middenin een fotoshoot constateren dat de geheugenkaart vol is. Dat euvel valt eenvoudig te vermijden door standaard enkele lege exemplaren mee te nemen en de volle exemplaren snel genoeg over te tanken op de computer of externe harde schijf.
Eten en drinken. Wie een dag op stap gaat in de natuur moet voldoende proviand meenemen. Supermarkten poppen niet als paddenstoelen uit de grond in natuurgebieden. Vergeet daarom s’ochtends niet om uw boterhammetjes/lunchpakket mee te nemen. Fotograferen op een lege maag is een domper voor de inspiratie.
Kledij. In de natuur is aangepaste kledij een must. Stevige schoenen (of zelfs laarzen) en goede aangepaste kledij zijn geen overbodige luxe. Zorg dat je aangepast bent aan de omgeving en de weersomstandigheden. Terwijl in de zomer insectenspray en bescherming tegen teken onontbeerlijk zijn, is het in de winter dan weer belangrijk om je goed in te duffelen tegen de koude. Zeker als u lang moet stilstaan, kunt u het al snel koud krijgen. Wees ook voorbereid op modder en regen.
Checklist. Maak van te voren een checklist van alles wat u nog in orde moet maken voor u op pad gaat. Veel zaken kunt u al perfect de avond van te voren klaarleggen. Dit voorkomt heel wat stress vlak voor het vertrek.
Tijd. Maak vooraf tijd om in de natuur te fotograferen, want met een uurtje zult u niet toekomen. Geduld is de beste vriend van de natuurfotograaf: wachten op het perfect licht voor de zonsondergang, wachten tot de reiger opvliegt… Wie zijn tijd neemt, zal daarvoor beloond worden.
Statief. Een natuurfotograaf die fraaie landschapsfoto’s wil schieten, kan niet zonder statief. Zeker bij zonsopkomst en zonsondergangen (weinig licht dus lange sluitertijd) kun je maar beter het statief gebruiken.
Kijk naar het weerbericht. Fotograferen bij zonlicht, regen, bewolking… Ieder weertype heeft zijn voor- en nadelen. Als u vooraf ongeveer weet wat voor soort weer u mag verwachten, kunt u zich daarop instellen. Het licht op bewolkte dagen is uitstekend voor het fotograferen van kleurrijke objecten zoals bloemen terwijl zonnige dagen voor bepaalde landschapsfoto’s dan weer meer kansen bieden. De uren van de zonsopgang en zonsondergang zijn zeker ook nuttige informatie.