In de laatste jaren hebben we een snelle verschuiving gezien in het design van software, apps en websites van 3D en skeuomorfisch design naar flat design en minimalisme. Nu deze designvorm bij alomtegenwoordig is op het internet (België hinkt nog achterop, zoals zo vaak op internetgebied), is het goed om eens stil te staan bij de recente groei van flat design.
Waarom deze verandering naar flat design?
Hoe hebben we een collectieve ommekeer gemaakt van een voorliefde voor effectjes, schaduwtjes, 3D, … naar een voorliefde voor simpele kleuren en simpele lettertypes? Vele factoren hebben hier in bijgedragen maar hier enkele die voor de hand liggen.
Eerste reden: Informatieoverbelasting
Met onze non-stopverbinding met het internet worden we voortdurend geconfronteerd met een nimmer aflatende stroom van informatie. Sommige informatie is belangrijk en relevant, de meeste informatie is dit echter niet. Voortdurend moeten we informatie filteren, op waarde inschatten en erop reageren. Dit proces is behoorlijk vermoeiend. Bovendien gebeurt meer en meer van deze informatie via mobiele apparaten met kleine schermen. Dit maakt het hele proces nog vermoeiender. Een eenvoudige, strakke gebruiksinterface (UI) zonder overbodige welkom is dan ook zeer welkom voor de gemiddelde gebruiker.
Tweede reden: Eenvoud is goud
Een vergelijkbare trend is te merken in software. Traditioneel werd software zo volgestopt met functionaliteiten, opties en frutseltjes van allerhande om hoge prijzen te rechtvaardigen. De vereenvoudiging in apps begint dan ook opmars te maken, ook onder invloed van mobiele apparaten.
Derde reden: Inhoud is ook goud
Zoals zo vaak gebeurd na de introductie van nieuwe technologische snufjes, verliezen mensen hun interesse in alle functionaliteiten die het internet en apps kunnen aanbieden, en verschuift de nadruk weer naar inhoud. Deze inhoud is tekst, afbeeldingen en video. Gebruikers willen deze zo snel mogelijk zien zonder gestoord te worden door bijzaken.
Vierde reden: Responsive design
Met de opkomst van mobiele apparaten moesten gebruiksinterfaces vloeiender worden. Responsive design komt aan die eis tegemoet door apps en websites te schalen naar verschillende schermgroottes. Responsive design is gemakkelijker uit te voeren met flat design door het gebruik van minimalisme en vlakken. Minimalisme in design zorgt ook voor snellere laadtijden.
Vijfde reden: Intuïtie van de gemiddelde gebruiker
Nu smartphones en tablets zijn doorgedrongen tot in alle segmenten van de samenleving is betutteling van gebruikers ook niet meer noodzakelijk. Vroeger werden knoppen en andere interactie-items heel erg benadrukt omdat designers vreesden dat gebruikers anders niet wisten hoe de website of app gebruikt moest worden. Tegenwoordig zijn gebruikers zo gewend aan deze interacties dat zij eerder intuïtief reageren. De betutteling met overbodige instructies is niet meer nodig, en minimalisme is het resultaat.