Waarop moet een fotograaf letten bij het fotograferen van een interieur? Op meer zaken dan u zou vermoeden! Wie een interieur wil (laten) fotograferen staat vaak voor een moeilijker opdracht dan gedacht. Hoewel interieurfotografie eenvoudig lijkt (geen storende bewegende elementen, geen wisselend weerpatroon, geen menselijke modellen die spelbreker spelen, geen onverwachte gebeurtenissen…) is het dat niet! Ieder detail moet perfect kloppen en het is een kunst om de juiste hoeken en composities te zien en ze daarna ook vast te leggen. Onderstaande tips zullen u zeker een stuk op weg kunnen helpen:
Vermijd afleiding
Wie een duidelijk fotobeeld wil maken kan maar beter alle storende elementen verwijderen. Bij een foto van een modern strak design, heeft niemand boodschap aan rondslingerend kinderspeelgoed. Stel bij ieder object/voorwerp in het interieur de vraag: wat voegt dit toe? Vaak zal het antwoord ‘weinig of niets’ zijn. Less is more.
Ruim het interieur grondig op
Dit lijkt evident. Maar wie vaak op immoweb of andere woonwebsites de (soms tenen krullend amateuristische) foto’s doorbladert, zal maar al te vaak blunders als schoenen onder tafel, vuile vaat, rondslingerende kleren, huisdieren, enzovoort. aantreffen. Niet nodig en te vermijden. Een interieurfotograaf die bij een opdracht in en rommelig interieur terechtkomt zal ook meteen zijn motivatie verliezen en minder secuur werk afleveren.
Focus op de ruimte en niet op de inhoud
Nog zo’n regel waartegen veel gezondigd wordt! Wie de ruimtelijkheid van een kamer/interieur helder wil weergeven moet enerzijds bovenstaande tips goed in het achterhoofd houden en anderzijds op zoek gaan naar dé plek en dé invalshoek die de ruimte het best weergeeft. Neem desnoods een foto vanuit iedere mogelijke hoek.
Kleur
Niet alleen de lichtbalans maar zeker ook de kleurbalans is een ontzettend belangrijk aandachtspunt bij interieurfotografie. Door de verschillende lichtinvallen, vanuit meerdere ramen en deuren en andere lichtbronnen die allemaal een verschillende ‘kleurtemperatuur hebben, ontstaan er in ruimtes vaak kleurafwijkingen. Een zeer vervelend probleem. Geoefende fotografen kunnen doorgaans door het instellen van de juiste witbalans en enkele andere instellingen veel miserie vermijden. Probeer indien nodig te werken met grijskaarten. Flitslicht met kleurgels kan ook het overwegen waard zijn voor wie geen zin heeft om al te veel tijd en energie in de nabewerking te moeten steken.
Groothoeklens voor kleine ruimtes
Wie in een interieur kleine ruimtes zoals badkamers of toiletten wil vastleggen, gebruikt bij voorkeur een groothoekobjectief. Normale lenzen hebben vaak een te lang brandpunt waardoor er een te beperkt (tunnelvisie) beeld gegenereerd wordt. Een groothoekobjectief of groothoeklens is daarom simpelweg een must voor een interieurfotograaf. Sommige fotograferen hebben angst om de groothoek te gebruiken omdat dat schuine lijnen zou opleveren. Wanneer u er goed op let dat u de camera gewoon récht houdt, is die vrees ongegrond.