De fotografen van Original Media weten als geen ander hoe ze de fraaiste beelden van een interieur kunnen maken. Door hun jarenlange ervaring kennen ze de beste trucjes om tot een geslaagde fotoshoot in een interieur te komen. Hieronder enkele technieken die de fotografen van Original Media steevast toepassen en waarom ze dat doen.
Waarom een statief gebruiken?
Wie ‘binnen’ (niet in de buitenlucht) fotografeert moet rekening houden met minder licht en dus langere sluitertijden. Onze fotografen maken daarom altijd gebruik van een statief. Dit in de eerste plaats om een belichtingstrapje (een zogenaamde ‘bracket’) vast te leggen. Dat vergemakkelijkt het om meerdere belichtingen in fotobewerkingsprogramma’s zoals Photoshop toe te voegen. Met een statief kunt u ook beter omgaan met de voorgenoemde langere sluitertijden die eigen zijn aan interieurfotografie. Last but not least: het is uiteraard belangrijk dat de foto’s waterpas zijn!
Waarom in RAW fotograferen?
Bij interieurfotografie is het meestal nodig om achteraf de witbalans in te stellen. Zoals in vorig puntje besproken, is de lichtinval een bijzonder belangrijk punt. Aangezien onze fotografen in interieurs meestal te maken krijgen met een combinatie van kunstlicht en natuurlijk licht, moeten zij daarop perfect kunnen anticiperen. Wie in RAW fotografeert, kan de foto’s achteraf met verschillende witbalanswaarden uitdraaien. Qua bewerkingsmogelijkheden inzake contrasten en belichting, is RAW voor interieurfotografen altijd de beste optie.
Waarom in de hoek gaan staan?
Wie ‘ruimtelijkheid’ wil oproepen en een ideaal en realistisch beeld wil geven van de grootte van een ruimte opteert het best voor composities vanuit een hoek of vanuit een wand. Wie een interieur vanuit het middelpunt fotografeert, zal sowieso een groot gedeelte van de ruimte missen. Wanneer u met uw rug in de hoek of tegen een wand aan staat, kunt u de kijker een realistisch beeld van de ruimte voorschotelen.
Waarom op uw knieën?
Een veelgemaakte fout van fotografen is dat ze enkel beelden schieten vanuit ooghoogte. Om interessante en originele beelden te bekomen, is het niet verboden om op een stoel of tafel te gaan staan of om op de knieën te gaan zitten. Op die manier schotelt u de kijker niet alleen een origineel perspectief voor, u kunt ook extra details in beeld krijgen, die anders aan het oog zouden ontsnappen. Probeer daarom bij het fotograferen ieder interieur ook vanuit hogere en lagere hoogtes te fotograferen.
Waarom flitslicht (meestal) vermijden?
Een controversieel puntje: met of zonder flits? De voor- en nadelen van flitslicht tegen elkaar afwegen is iets wat iedere fotograaf regelmatig moet doen. Bij interieurfotografie moet u vooral opletten dat het flitslicht het natuurlijke licht niet in de weg zit. Vaak is het interessanter om via langere sluitingstijden en door gebruik te maken van meerdere belichtingstrapjes het licht perfect op punt te krijgen voor iedere ruimte. Een fotograaf die op deze manier te werk gaat, maakt het zichzelf ook gemakkelijker met het oog op de nabewerking. Een fotograaf met een goeie camera kan normaal gezien handig anticiperen op het al aanwezig licht.
Waarom piekfijn opruimen?
Tenzij het de bedoeling is, is het niet echt raadzaam om een rommelig huis te fotograferen. Als u ergens een interieur wil gaan fotograferen, vraag dan zeker aan de klant om zijn interieur netjes op te ruimen. Rommel leidt af van de essentie: het interieur. De minste ‘rommel’ (rondslingerende kabel, kledij, speelgoed, magazines, kranten) op een foto trekt meteen de aandacht. Bondig samengevat: alles wat de aandacht van het interieur afleidt moet verwijderd worden uit de ruimte.